Jak zorganizować przyjęcie firmowe?

https://hotellogos.pl/wp-content/uploads/hl-blog-11.jpg
blog

Okrągłe urodziny firmy, nawiązanie nowej współpracy z niezwykle ważnym zagranicznym partnerem biznesowym, wybór nowego kierownika działu, czy też odniesienie kolejnego sukcesu w branży – okazji do zorganizowania przyjęcia firmowego może być tak naprawdę wiele. Niemniej jednak zaaranżowanie imprezy dla bliskich współpracowników oraz kontrahentów jest nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla osób, które do tej pory nie miały okazji zajmować się samodzielną organizacją uroczystego bankietu. Od czego zacząć? O czym pamiętać? Podpowiadamy.

Organizacja przyjęcia firmowego – krok po kroku

Wbrew pozorom organizacja dużego przyjęcia firmowego nie musi być trudnym i czasochłonnym przedsięwzięciem, wystarczy tylko odpowiednio się do tego przygotować. Dlatego też wszystkimi sprawami związanymi z przygotowywaniem imprezy dla pracowników oraz partnerów biznesowych warto, jest zająć się co najmniej na 2-3 tygodnie przed planowaną datą odbycia się przyjęcia. Od czego zatem należy zacząć? Zanim zajmiemy się ustalaniem menu oraz przygotowywaniem harmonogramu przyjęcia, w pierwszej kolejności należy zastanowić się nad wyborem odpowiedniego miejsca, w którym odbędzie się okolicznościowa impreza firmowa. W tym konkretnym przypadku warto upewnić się, że wybrany przez nas obiekt umożliwia zorganizowanie eleganckiego przyjęcia dla dużej grupy osób, w danym terminie. Po zarezerwowaniu sali przychodzi pora na przygotowanie menu oraz sporządzenie planu przebiegu imprezy. Jak wgląda to w praktyce? Na jakie kwestie należy zwrócić szczególną uwagę?

Impreza firmowa – jakie menu wybrać?

W przypadku imprez firmowych oraz innych przyjęć okolicznościowych dobór odpowiedniego menu jest niezwykle istotnym aspektem. W tym konkretnym przypadku szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na to, by menu zostało dopasowane pod kątem ogólnego charakteru organizowanego przyjęcia. W trudnych sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy doświadczonego pracownika hotelu. Tworząc kartę dań, które zaserwowane zostaną w trakcie przyjęcia, należy koniecznie uwzględnić kwestię alergii pokarmowych oraz upodobania żywieniowe zaproszonych gości. Pamiętajmy, o włączeniu w menu posiłków i przekąsek dla osób stosujących niezwykle modną w ostatnich czasach dietę wegetariańską lub wegańską.
Ilość oraz rodzaj serwowanych dań powinny być uzależnione między innymi od długości czasu trwania przyjęcia. Organizując imprezę, która planowo zakończy się bardzo późnym wieczorem, menu warto wzbogacić o dania podawane na ciepło, które uprzyjemnią wspólną zabawę po części oficjalnej przyjęcia. Oprócz tego standardowo na imprezie dla pracowników oraz wspólników nie może zabraknąć zimnych przekąsek oraz napojów bezalkoholowych i drinków typu “soft drink”, którymi goście raczyć się będą przed podaniem uroczystej kolacji.

Przygotuj harmonogram przyjęcia

Jak zorganizować udaną imprezę, która na długo pozostanie w pamięci zaproszonych gości? To jedno z podstawowych pytań pojawiających się w głowie wszystkich, którzy stają przed tym z pozoru trudnym zadaniem. W tym wypadku kluczem do sukcesu jest przygotowanie planu przebiegu całego przyjęcia – od chwili przybycia i powitania gości, aż do czasu ich pożegnania.
Jednym z nieodłącznych elementów każdego oficjalnego przyjęcia firmowego jest wygłoszenie krótkiej mowy przez samego właściciela, pokaz prezentacji multimedialnych lub wręczenie nagród dla najlepszych pracowników, których zaangażowanie i ciężka praca w dużym stopniu przyczyniły się do osiągnięcia sukcesu firmy. Stworzenie harmonogramu przyjęcia pozwala na rozłożenie wszystkich tych elementów w odpowiednim czasie, co z kolei pozytywnie wpłynie na atrakcyjność imprezy oraz komfort wszystkich uczestników, a w szczególności samego pomysłodawcy przyjęcia firmowego.

Gdzie zorganizować przyjęcie firmowe?

Choć jeszcze do niedawna dużą popularnością, zwłaszcza wśród niewielkich firm cieszyło się organizowanie kameralnych imprez w miejscu pracy, to obecnie właściciele coraz częściej stawiają na ośrodki hotelowe. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Chodzi oczywiście o komfort i wygodę, zarówno zaproszonych gości, jak i samego organizatora, ale to nie wszystko. Obiekty położone nieopodal centrum miasta, dzięki swojej dogodnej i atrakcyjnej lokalizacji gwarantują szybkie i bezproblemowe dotarcie do miejsca docelowego, co jest szczególnie istotne w przypadku przyjęć, na które zaproszone zostają osoby spoza firmy, np. partnerzy biznesowi z innego miasta bądź z zagranicy.
Ponadto zdecydowana większość tego typu placówek udostępnia swoim gościom możliwość wynajęcia przestrzennej sali konferencyjnej oraz skorzystania z wyśmienitej oferty gastronomicznej. Jednym z takich miejsc jest Logos Warszawa, który oferuje kompleksową pomoc przy organizacji imprez firmowych oraz innych przyjęć okolicznościowych. W niektórych trudnych sytuacjach profesjonalne doradztwo w dużym stopniu ułatwia i przyspiesza etap planowania oraz późniejszej realizacji przyjęcia firmowego.

Wszystkich zainteresowanych ofertą Logos w Warszawie zapraszamy do kontaktu.

Rezerwacja 22-622-55-62 lub 22-622-89-92 rezerwacja@hotellogos.pl
restauracja 504-443-553

KW